BAGVÆRK

Koldt hævet øko-nomaboller.

Januar måned er mega sparetider hos os og formodentlig hos størstedelen af befolkningen. Så hvor der spares kan, er nok meget kærkomment hos de fleste. Det er dét ihvertfald hos os, det vil jeg ikke lægge skjul på 😉 Så man må jo være kreativ, når manden siger, at han skal lave jagt morgenmad og middag for ca. 16 personer, og han derfor handler morgenbrødet hos bageren, så det skal jeg ikke tænke på. Og så er det jo, at der lige kommer et lille øøhhh, ind her, for jo, det kan jeg da ikke lade være med 😉 Jeg ser nemlig allerede den store udgift for mig, for det er altså immervæk dyrt at købe morgenbrød hos bageren, når man skal spare på finanserne. Ikke at jeg ikke vil støtte bageren, men i den her situation synes jeg, at det er vigtigere at støtte os selv, når det står lidt stramt til. Så jeg måtte igang med nogle boller der både var hurtige, nemme, billige og mega lækre på én og samme tid. Og det lykkedes faktisk super godt med lidt kreativ tænkning og held at lave nogle bløde og lækre boller med bid i. Jeg fik faktisk lavet to nye opskrifter på den konto, jææiii!

Når jeg nu vælger at kalde dem øko-noma boller, så er det for det første, at de koster dig max. 20 kr. at lave, for det andet så er de 99,9% økologiske og for det tredje, så er det fordi, at de helt sikkert godt kunne serveres på Noma ;P

Den ene af de 2 opskrifter kommer her:

Ingrediensliste:
16 stk.

 • 25 g. øko gær (koster 4,75 kr. for 50 g.)
 • 3 tsk. øko rørsukker (koster 14.95 kr. for 1 kg.)
 • 90 g. øko havregryn (koster 10,50 kr. for 1 kg)
 • 900 g. øko hvedemel (koster 13,5 kr. for 2 kg)
 • 1 tsk. Islandsk flagesalt (koster 29,95 kr. for 250 g.)
 • 11 dl. koldt vand.

Sådan gør du:
Forberedelsestid:
Max. 40 min. fordelt over 10-11 timer.

Step 1:

 1. Du skal bruge en stor skål og gerne en med tilhørende låg.
 2. Smuldre gæren i skålen og kom vandet i. Lad det opløses imens du finder de andre ingredienser frem og måler af.
 3. Kom herefter salt og sukker i og tilsæt havregrynene, rør rundt med en dejskraber og lad havregrynene suge vandet til sig.
 4. Hæld herefter melet i lidt ad gangen og vend det rundt i væsken til det bliver en sej og klæbrig masse, men husk at den ikke skal være for tynd. Vær opmærksom på at du muligvis skal bruge mere eller mindre mel end skrevet, alt afhængig af hvilken meltype du bruger.
 5. Når dejen har fået den ønskede konsistens, skal der bare låg på skålen og så i køleskabet de næste 9-10 timer.

Step 2:

 1. Nu skal du bruge en bageplade beklædt med bagepapir, 2 spiseskeer og et glas vand.
 2. Tænd ovnen på 200 grader almindelig ovn.
 3. Tag dejen ud af køleskabet og grib dine skeer. (Du skal ikke røre i dejen) Tag en stor skefuld dej op og placer den på bagepladen, brug ske nr 2 til at skubbe dejen af den anden ske.
 4. Dyp skeerne i vand og gentag processen til du har 16 dejklatter på din bradepande.
 5. Så skal de bare ind i den forvarmet ovn i ca. 15 – 20 min. Hold øje med dem, de skal kun være let gyldne. Er du i tvivl om de er færdige, så bank med din pegefinger på bunden af bollen, lyder den hul, så er de færdige.
 6. Tag dem ud og lad dem køle af på en bagerist.

Så er det bare at servere med en lækker marmelade – se evt. opskriften på min marmelade som du finder under kategorien syltning

Eller brug dem som lækre sandwichboller med salat og det fyld du synes bedst om.

Bollerne kan fryses, så lav endelig rigeligt af dem, så sparer du tid i den anden ende 😉 Sørg blot for at tø dem op, inden du kommer dem i ovnen. på den måde beholder de den bløde og svampede konsistens.

God arbejdslyst og velbekommen. Og smid endelig en kommentar, hvis I har nogle spørgsmål eller måske har prøvet at lave dem 😀

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.