BLOMSTER

Smukke pæoner og bonderoser

Pæoner er en af mine mange yndlingsblomster. Det er en eventyrlig proces at se dem blomstre fra en lille hård knop til en stor og fyldt blomst.

At opleve den udvikling vidner rigtig meget om, hvor levende alting er fuldstændig ligesom liljerne. Pæonerne har bare en mere romantisk og bombastisk karakter, hvor liljerne går mere i stilrene linier med et romantisk touch.

Men jeg synes nu, at de begge står smukt i ethvert hjem. Hvad enten det er fransk landstil, man er til, eller det mere moderne look hvor minimalisme har sit præg.

Men liljer skriver jeg om i et andet indlæg, da de også fortjener at blive beskrevet for sig.

De pæoner der er vist på billedet, er en silkepæon og kaldes en Sarah Bernhardt, som får den yndigste lysrosa farve. – Mange tror fejlagtigt, at det staves Sarah Bernard, men det er altså en kage  og ikke en pæon.

Man kan få silkepæoner i mange farver. Men de populæreste herhjemme er Karl Rosenfield, som får dybrøde fyldte blomster, og Duchess de Nemours som får hvide blomster og så selvfølgelig Sarah Bernhardt.

Personligt er jeg vild med alle de ovenstående pæoner. Jeg har desværre ikke billeder af dem alle, men jeg vil lægge dem ind, så snart jeg har fået taget nogle billeder i den kommende sæson.

Tænker du, at en silkepæon er det samme som en bonderose? Så kan jeg godt forstå dig, da det kan være svært at se forskellen selv for det trænede øje. Men bonderosen er mere tæt og kompakt i væksten end silkepæoner. Samtidig har bonderosen kun en blomst pr. stilk, hvorimod at der på silkepæoner sidder flere blomster.

På bladene er der også en synlig forskel. På bonderosen er de ikke lige så snitdelte som på silke pæonen. Men den nemmeste måde at kende forskellen på er nu blomstringsperioden.

Bonderosen har nemlig en blomstringsperiode fra maj til juni og silkepæonen tager så over, og blomstrer helt frem til juli måned.

Fakta om Pæoner og bonderoser:

 • De er begge en staude.
 • De er nøjsomme og kræver ikke meget af dig.
 • De er sejlivede og hårdføre.
 • De findes i tusindvis af sorter.
 • De er en slægt af blomstrende stauder i ranunkelfamilien.
 • De klæder enhver have.
 • De kan blive fra 50- til 80 cm høje.
 • Smukke og storblomstrende.
 • Særligt er silkepæonen god som snitblomst, hvis du vil have dem ind på bordet.
 • De har det bedst i fuld sol.
 • De skal ikke dækkes til for frosten, da de har godt af en kold periode inden næste blomstring.

Jeg har desværre endnu ingen i min have, men jeg drømmer om at få et blandet staudebed med dem i. Det er jo dejligt at have noget smukt stående, som ikke skal have for meget opmærksomhed andet end at være en fryd for øjet.

Hvad syntes I?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.